Netwerk penetratietesten zonder onduidelijkheden

Een netwerk penetratietest laten uitvoeren om veiligheidsrisico's in uw IT-omgeving snel op te sporen en op te lossen, zodat uw bedrijfsgegevens beschermd blijven.

Scroll naar beneden of klik hier voor meer informatie
Netwerk penetratietesten

Wat is een netwerk penetratietest?

Een netwerk penetratietest is een techniek waarmee de beveiliging van een netwerk wordt getest. Hierbij wordt gekeken of er zwakke plekken in het netwerk zijn die misbruikt kunnen worden door cybercriminelen. Deze zwakke plekken kunnen worden geïdentificeerd en verholpen voordat hackers hier misbruik van kunnen maken.
Tijdens een netwerk penetratietest worden verschillende aspecten van het netwerk getest. Dit kan bijvoorbeeld zijn de authenticatie, firewalls, encryptie en toegangsrechten. Ook wordt gekeken naar de manier waarop gegevens worden opgeslagen en verzonden, waardoor eventuele zwakke plekken in het netwerk kunnen worden geïdentificeerd.
Een netwerk penetratietest wordt uitgevoerd door een ethisch hacker met gebruik van diverse tools en methoden. Er zijn verschillende manieren om een netwerk penetratietest uit te voeren, afhankelijk van de doelstellingen en de omvang van de test. Een aantal veel voorkomende methoden zijn:
 • Automated testing:
  Hierbij worden tools gebruikt die geautomatiseerd zoeken naar kwetsbaarheden in het netwerk. Deze tools kunnen bijvoorbeeld scannen op open poorten, zoeken naar bekende kwetsbaarheden, of proberen in te breken in systemen.
 • Manual testing:
  Bij manual testing worden handmatig verschillende technieken gebruikt om kwetsbaarheden in het netwerk op te sporen. Handmatig testen maakt ook gebruik van diverse tools en technieken die niet te automatiseren zijn.
 • Social engineering:
  Hierbij worden technieken gebruikt om informatie te verzamelen of om toegang te krijgen tot het netwerk. Dit kan bijvoorbeeld door het versturen van phishing-mails, of door fysiek te proberen toegang te krijgen tot het gebouw.
 • Black Box testing:
  Hierbij heeft de tester beperkte kennis van het systeem of netwerk, simuleert een externe aanval.
 • White Box testing:
  Hierbij heeft de tester volledige toegang tot het systeem of netwerk, waardoor hij of zij gerichter kan zoeken naar kwetsbaarheden.
 • Het is belangrijk om te benadrukken dat voor een netwerk penetratietest er vaak een combinatie van deze methoden worden gebruikt, afhankelijk van de omvang van de test en de doelstellingen ervan.
Er zijn verschillende voordelen van een netwerk penetratietest, zoals:
 • Identificatie van kwetsbaarheden:
  Een penetratietest helpt om kwetsbaarheden in een netwerk op te sporen die anders wellicht over het hoofd zouden worden gezien. Door deze kwetsbaarheden te identificeren, kunnen gerichte maatregelen worden genomen om de beveiliging te verbeteren.
 • Verbetering van de beveiliging:
  Door kwetsbaarheden in een netwerk op te sporen en aan te pakken, wordt de beveiliging van het netwerk verbeterd. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van updates, of door het implementeren van extra beveiligingsmaatregelen.
 • Compliance:
  Veel organisaties zijn verplicht om aan wet- en regelgeving te voldoen, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Door een penetratietest uit te voeren, kan een organisatie aantonen dat ze maatregelen hebben genomen om aan deze eisen te voldoen.
 • Vermindering van risico's:
  Door kwetsbaarheden in een netwerk op te sporen en aan te pakken, wordt het risico op een succesvolle cyberaanval verminderd. Dit kan bijvoorbeeld door het voorkomen van datalekken, of door het voorkomen van ongeoorloofde toegang tot het netwerk.
 • Inzicht in de staat van de beveiliging:
  Een penetratietest geeft een organisatie inzicht in de staat van de beveiliging van het netwerk. Dit kan helpen om gerichte maatregelen te nemen om de beveiliging op een hoger niveau te brengen.
 • Simulatie van een echte aanval:
  Door een penetratietest worden de kwetsbaarheden van een netwerk in een simulatie van een echte aanval getest, waardoor de organisatie kan oefenen hoe ze zich moeten verdedigen in een echte situatie.
Een netwerk penetratietest is een cruciaal onderdeel van het beveiligen van uw netwerk. Hierdoor kunt u eventuele zwakke plekken in uw netwerk identificeren en verhelpen voordat hackers hier misbruik van kunnen maken. Bovendien biedt het u de mogelijkheid om de reputatie van uw bedrijf te beschermen, financiële verliezen te voorkomen en de algehele veiligheid van uw netwerk te verhogen.

Bij CyberScore bieden wij professionele netwerk penetratietesten aan, waarbij onze experts uw netwerk grondig analyseren en eventuele zwakke plekken identificeren. Wilt u meer informatie over onze diensten of wilt u een netwerk penetratietest laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Cyberscore! De grondslag van krachtige cybersecurity